English

PROTOTÍPUS FEJLESZTÉS Az AGYAG-ÁSVÁNY Bányászati és Feldolgozó Korlátolt Felelősségű Társaság-nÁl

 AZ AGYAG-ÁSVÁNY Bányászati és Feldolgozó Korlátolt Felelősségű Társaság sikeresen pályázott Széchenyi2020 keretében a „Prototípus, termék-, technológia- és szolgáltatásfejlesztés” című pályázaton. A projekt kapcsán elnyert 49,5 millió forint vissza nem térítendő támogatás segítségével 1 db termék prototípus fejlesztését valósítja meg. A pályázat összköltsége 75,3 millió forint.

 Az Agyag-Ásvány Kft. 1992-ben átalakulás folytán jött létre. A tulajdonos felismerte, hogy stratégiai céljai megvalósításához elengedhetetlen a kutatásfejlesztés előtérbe helyezése, és új termékek bevezetése. Az ipari agyag masszák receptúrájának kifejlesztésével a feldolgozott fazekas, díszműkerámia, építőipari ágazat kiszolgálása került előtérbe 2005-től. E tevékenység során az agyag feldolgozásában rendkívül sok szakmai tapasztalatra tettünk szert. Ezt használjuk fel a projekt keretében megvalósított prototípus fejlesztés során.

A 65,87 %-os támogatással megvalósított beruházással 20.42 - Testápolási cikk gyártása tevékenységünket fejlesztjük, amely eredményeként egy természetes alapanyagú kozmetikai termék kísérleti fejlesztése és piacra vitele valósul meg. A projekt keretében a fejlesztéshez szükséges 1 db Kaolin mikro őrlemény előállító technológiai sort helyezzünk üzembe. A gyártó eszközzel a szükséges fejlesztéseket követően a projekt befejezése után legyárthatók lesznek a késztermékek is, amellyel a vállalkozás termelési kapacitása is bővül. Elszámolásra kerül továbbá a kísérleti fejlesztést végző fejlesztők és segédszemélyzet munkabére és a kísérleti fejlesztéshez igénybe vett szolgáltatások költsége (kozmetikai termékek vizsgálata) is. A projektben a termék sikeres piacra vitele érdekében megvalósul piackutatás, illetve nyomtatásra alkalmas hirdetések grafikai tervezése. Megtervezésre kerülnek a piacra vitelt szolgáló arculati elemek, közösségi média profilok, kommunikációs anyagok, angol és magyar nyelvű weboldal. Annak érdekében, hogy minél több vevőhöz eljusson a kifejlesztett termék hírlevél és közösségi média kampány is tervezett. Elszámolásra kerül továbbá a marketingvezető munkabére is.

 A projekt K+F+I eredménye a felsőpetényi agyagbányából származó természetes agyag-alapanyagú, száraz eljárással előállított agyag mikroörleményből álló natúr kozmetikai termék prototípus, amely piacképes termék. A termék fanzátia neve Maskaolin. A kísérleti fejlesztésben létrehozott termékkel vállalkozásunk K+F+I árbevétele is növekedni fog, amellyel jövedelmezőségünk, munkahely megtartó képességünk is nő. A projekt eredményeit széles körben terjesztjük.

Projekt azonosító száma: GINOP-2.1.7-15-2016-00819

Projekt befejezésének várható időpontja: 2019.06.01.

 

 A kedvezményezett neve, : AGYAG-ÁSVÁNY Bányaszati és Feldolgozó Korlátolt Felelősségű Társaság
A projekt címe, Egyedi gyártósor beszerzés az AGYAG-ÁSVÁNY Kft-nél
A szerződött támogatás összege,: 29 921 000 Ft
A támogatás mértéke (%-ban), 50%
A projekt befejezési dátuma: 2015.12.23.
A projekt azonosító száma: GINOP-1.2.1-14-2014-00597
A projekt tartalmának bemutatása.:
Az Agyag-Ásvány Bányászati és Feldolgozó Kft. a GINOP-1.2.1-14-2014-00597 azonosító számú pályázat keretében megvalósította az Egyedi gyártósor beszerzését.A beruházás keretében megvásárolt és telepített gépekkel a növekvő igényeket tudjuk kiszolgálni a különböző típusú agyagporok területén. Az évek óta fejlesztett termékek gyártása, így az alapanyagtól a késztermékig egy-egy gyártósoron halad végig.Az I. gyártósor az ipari vevők, 1 tonna/bigbag zsákjait tölti meg agyagporral, pl: tűzálló gipszkarton gyártáshoz adalék.A II. gyártósor a különböző típusú agyagok és adalékok recept szerinti összekeverését és csomagolását végzi 33kg zsákba. pl: cserépkályha építő habarcs család. Beépített mérlegekkel és fél automata folyamat vezérléssel.A 20 m3 silókban az egyik legjobb alapanyagokból készülő Kaolinos nemes agyagőrleményt tároljuk. Az I. siló a rá épített 200mm átmérőjű szállító csigával képes a benne tárolt 25t agyagport kamionos tételű megrendelés esetén, 1 óra alatt átrakodni, kiszolgálni. A beruházást megelőzően 1 tonnás bigbeg- ekben tárolt agyagport daruval felemelve ürítettük a billenő platójú kamion rakterébe, 25 tonnát kb. 4 óra 3 fővel. A II. silóból pedig egy 100mm átmérőjű szállító csiga segítségével adagoljuk a II. gyártósor keverőgépébe a recept szerinti mennyiséget, ehhez adagoljuk továbbá a kisebb garatokban tárolt egyéb összetevőket samott por, homok. A homogenizálás után átkerül a tároló garatba innen végezzük az automata zsákoló géppel a kicsomagolást 33kg zsákokba.A beruházással létrejött gyártósorokon, jobb minőségű terméket tudunk előállítani, és a növekedő igényeket is ki tudjuk elégíteni. A növekedő igények abból adódnak, hogy a lakosság körében egyre többen visszatérnek a szilárd tüzelésű cserépkályhával való fűtésre, így a kályhaépítők több tűzálló agyagot vásárolnak. Az ipari vásárlók köre jelentősen bővül (tűzálló gipszkarton gyártók, öntödék, samott tégla gyártók),és a meglévő partnereink által felhasznált agyagmennyiség is megnövekedett.

Copyright 2007, Agyag-Ásvány Kft. - 2611 Felsőpetény, Bányatelep 1.; telefon: +36 35 360 220; fax: +36 35 560 009; kereskedes@agyag-asvany.hu